Mazurkas Catering 360° – lider usług cateringowych w Polsce zapewnia obsługę cateringową podczas ważnych uroczystości w ramach 41. sesji Komitetu Światowego Dziedzictwa UNESCO, odbywającej się w dniach 2 -12 lipca br. w Krakowie. Podczas gali inaugurującej na Wawelu gośćmi honorowymi byli Prezydent RP Andrzej Duda, Dyrektor Generalna UNESCO Irina Bokova oraz Wicepremier i Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego Piotr Gliński.
Całość realizacji 41. sesji UNESCO nadzoruje Agencja Berm. Zespół Mazurkas Catering 360° przygotował uroczystą kolację koktajlową podczas gali na Wawelu, rozpoczynającej 41. sesję Komitetu Światowego Dziedzictwa UNESCO. W ceremonii udział wzięli Prezydent RP Andrzej Duda, Dyrektor Generalna UNESCO Irina Bokova, Wicepremier i Minister Kulturyi Dziedzictwa Narodowego Piotr Gliński oraz 900 delegatów z 21 krajów członkowskich oraz z ponad 100 innych krajów – sygnatariuszy konwencji w sprawie ochrony światowego dziedzictwa kulturalnego. Ze względu na prestiż wydarzenia, jak i rangę zaproszonych gości, kolacja została przygotowana oraz wyserwowana z zachowaniem wszystkich zasad protokołu dyplomatycznego. Menu kolacyjne, które zaproponował Szef Kuchni Mariusz Pietrzak oraz Szef Kreatywny Jakub Budnik, oparte było na tradycyjnej polskiej kuchni, do której Szefowie dodali wiele akcentów z kuchni fusion. Uczestników wieczoru zachwyciły takie dania jak: polędwica cielęca z trawą żubrową na sosie z czerwonego wina i czarnej porzeczki, złotopstrąg rolowany z liśćmi botwinki na szpadkach w cytrynowo-winnym sosie, czy gęś z orzechami laskowymi aromatyzowana jarzębiakiem i serwowana z galaretką z czerwonego wina.
W drugim dniu 41. sesji UNESCO Mazurkas Catering 360° zapewnił obsługę cateringową wieczornego spotkania w Sukiennicach. Dla 150 gości, w tym dla Wicepremiera i Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego Piotra Glińskiego, firma przygotowała uroczystą 3-daniową kolację serwowaną, również z zachowaniem zasad protokołu dyplomatycznego. Uroczystości w tak wyjątkowych historycznych miejscach jak Zamek Królewski na Wawelu i Sukiennice były znakomitą okazją do zaprezentowania znamienitym gościom z całego świata polskiej sztuki kulinarnej w wykonaniu Mistrzów Kuchni Mazurkas Catering 360°.
Oprócz obsługi wieczornych spotkań na Wawelu i w Sukiennicach Mazurkas Catering 360° zapewniał także całodniową kompleksową obsługę cateringową dla 150 osób podczas 3 spotkań plenarnych w Muzeum Miasta Krakowa. Z kolei na zakończenie 41. sesji, 11 lipca br., Mazurkas Catering 360°przygotuje uroczysty koktajl dla 500 osób w Muzeum Inżynierii Miejskiej w Krakowie.
– Jesteśmy zaszczyceni, że po raz kolejny mogliśmy obsługiwać wydarzenie tak wysokiej rangi – mówi Michał Kozak, Dyrektor Generalny Mazurkas Catering 360°. – Cieszy nas, że podczas tak ważnego dla kultury i dziedzictwa narodowego wydarzenia mogliśmy ponownie promować polską kuchnię.
Po zeszłorocznym Szczycie NATO, którego obsługą na wyłączność zajęliśmy się na PGE Narodowym, Sesja UNESCO jest dla nas kolejną ważną i prestiżową realizacją na szczeblu dyplomatycznym – dodaje Michał Kozak.
Organizatorem 41. sesji Komitetu Światowego Dziedzictwa z ramienia polskiego rządu jest Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, które przygotowuje ją we współpracy z Ministerstwem Spraw Zagranicznych, Ministerstwem Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz władzami miasta Kraków i Polskim Komitetem do spraw UNESCO. W imieniu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego organizatorem wykonawczym i koordynatorem Sesji jest Narodowy Instytut Dziedzictwa. Polska po raz pierwszy w historii jest gospodarzem tego wydarzenia. Sesja Komitetu Światowego Dziedzictwa to 11 dni obrad, 130 oficjalnych delegacji oraz 3000 gości z ponad 190 krajów.